Kovekenshistorie

Twee gebeurtenissen uit het verleden zijn belangrijk om het fenomeen Koveken te kunnen plaatsen.
In juli 1803 krijgt Lokeren bezoek van consul Napoleon Bonaparte. De latere keizer van Frankrijk reisde van Gent naar Antwerpen en deed onderweg de aankoop van zijn linnengoed in Lokeren. De Lokeraars waren in die tijd immers bekend voor het bewerken en verwerken van vlas en lijnwaad.

Hij kwam terecht op de Heirbrugwijk die in die tijd bekend was voor de linnenblekers.
Napoleon was zo tevreden over het onthaal dat hem te beurt viel, dat hij aan de toenmalige Meier (of wijkmeester) Petrus Benedictus Van Kerckhove een gouden snuifdoos (tabaksdoos) schonk.
Deze snuifdoos is nog steeds in familiebezit, een replica hiervan is te bewonderen in het Lokerse Stedelijk Museum (Maurice Baeté, wijlen ere-voorzitter van Koveken maakte hem indertijd).

Het tweede verhaal speelt zich af enkele jaren later tijdens het vierde weekend van september in 1827. Jacobus Van Kerckhove, familielid van Meier Petrus Benedictus Van Kerckhove) keert terug met de eerste prijs van een internationale tentoonstelling van gebleekt lijnwaad in Londen. Jawel, de Heirbrugse linnenbleker maakte ons bekend tot in het buitenland.

Bij zijn terugkomst vieren de Heirbruggenaars hun favoriet door levensgrote poppen aan de gevels te hangen, gekleed in zwarte broek, blauwe kiel, rode zakdoek met witte bolletjes en een zwart laken petje; het belangrijkste attribuut werd de langwerpige houten schop die gebruikt werd voor het sprinkelen van water.
Dit Jacobus Van Kerckhove-feest werd jaarlijks herhaald en evolueerde naar onze huidige Kovekenskermis.

Nog steeds worden deze poppen aan de gevels gehangen, in de dakgoot geplaatst of in de voortuin. Vaak wordt er een thema uitgebeeld dat de actualiteit haalde. Maar ook voor de traditionele poppen en lokale thema’s is er plaats tijdens dit merkwaardige folklore gebeuren.

Laatste nieuws:

Volgende Reuzenstoet 2024
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec